fbpx

Šta je to Specialty Coffee?

Mi, zaljubljenici u kafu, tragamo za onim najboljim od kafe, stremimo ka njenom savršenstvu i idealnoj šoljici crnog napitka.

Kao ljubitelji najpopularnijeg pića na svetu, uvek imamo opciju da izaberemo između obične šoljice kafe ili specijalitetne specijalitetne.

Iza termina “specialty coffee” stoji potpuno nova kultura gajenja, obrade, prženja i služenja kafe i garantuje vrhunski kvalitet kroz sve faze obrade. Put “od zrna do šoljice” zasniva se na odgovornoj i brižljivo negovanoj kafi, rigoroznoj selekciji i kategorizaciji zrna, specijalnom prženju i služenju. Ove kafe odlukiju bogate arome i jedinstven ukus.

Šta je to Specialty Coffee?

Tradicija I istorija su važna stvar ,one čine neke stvari vrednijem ,sa pravom ili ne tradicija stvara lepšu sliku I kada je sama priča izmišljena . Samo to što je priča stara I tradicionalna čini sve idealnim.
Istorija kafe slična je tradicionalnim pričama naših baka .Sama istorija kafe nije utvrđena I nema nikakvih dokaza o njenom početku.Predpostavlja se da je sve krenulo iz Etijopije . Iz koje potiče priča o čobanu Khaldiju koji je pratio svoje stado koje se neubuzdano igrale I skakutale zbog bobica koje su pojele sa drveta do tada još nepznate kafe.Čoban je isam probao I tako nastaje priča o kafi.
Ova priča o kojoj nema nikakvih istorijskih potvrda zapisao je 1671 godine rimski professor Nairon istražitelj arapskog jezika I culture u prvoj knjizi o kafi.
Sama reč Qahva u slobodnom prevodu na arapskom označava vino života

Izraz “specialty coffee” prvi put je spomenula Erne Knusten 1974. godine u časopisu o trgovini “Čaj i kafa”, da bi opisala zrna kafe najboljeg ukusa proizvedenih u posebnim klimatskim uslovima.

Specijalitetnom ili posebnom kafom smatra se ona kafa koja na skali do 100 za merenje kvalieta dostigne 80 ili više.
Ove sorte kafe uzgajaju se u posebnim i idealnim uslovima, zbog čega postaju prepoznatljive po njihovom punom ukusu uz minimum ili nimalo nedostataka. Specijalitetne vrste se razlikuju od ostalih vrsta kafa jer se uzgajaju na idealnoj nadmorskoj visini, u tačno doba godine, na najboljem tlu i obrane su u pravo vreme.
Među najpoznatijim zemljama po proizvodnji specialty kafe su Kolumbija, Etiopija, Kenija i Panama.

Pod pojmom “specijalitetna kafa” garantuje se vrhunski kvalitet kroz sve faze obrade.

Filter

U slučaju da ste ljubitelj prelivanja u vidu Chemex-a, v60 ili Kalite, naša prženja za filter su izuzetna.

Espresso

U našoj ponudi se nalaze veoma aromatična zrna pržena za espresso.

Kafa sa mlekom

Ako ste ljubitelj napitaka sa mlekom, imamo odličan izbor zrna za kapućino i moku. 

Posetite nas!

Radnim danima

Kikinda - 07h - 23h

Novi Sad - 08h - 22h

Vikendom

Kikinda - 08h - 23h

Novi Sad - 08h - 22h

Kontakt

Telefon

Kikinda
Office - 0230 442 985
Kafeterija - 069 558 05 70

Novi Sad
Kafeterija - 063 566 641

Mala Radionica Kafe | Sva prava zadržana © 2021 | Sa puno kafe sajt pokreće I W M

Korpa
  • No products in the cart.