Panama - GESHA 23043
Winner world brewest cup 2015Specifikacija
Država – Panama
Farma – Ninety Plus.
Proizvodjač- Joseph Brodsky.
Regija-Baru Vulcano
Note – tropsko voće,limun cvet vinske note
LOT- CR21108.
Nadmorska visina- 1530m.n.v.
Sorta – GESHA 23043 .
Proces obrade – Thermolic proces.
Cupping rezultat – 92
Godina berbe – 2022
Panama -GESHA 23043
3.400,00RSD – 17.000,00RSD
ThermolicTM proces obrade je metoda koja koristi toplotu da ubrza razgradnju šećera i drugih složenih
proteina u sluzi kafe.
Ovaj proces počinje sa sveže ubranim plodovima kafe, koji se postepeno zagrevaju do željene
temperature na suncu ili na neki drugi način.
Tokom ThermolicTM obrade, zrna kafe su izložena toplim ili vrelim temperaturama, obično oko 30 do
50 stepeni celzijusa, u okruženju gde se kontroliše nivo kiseonika. Ovakvo okruženje može značajno
uticati na profil ukusa dobijene kafe.
Nivo kiseonika tokom faze obrade takođe može značajno uticati na profil ukusa dobijene kafe.
Kontrolom nivoa kiseonika tokom fermentacije bakterije prisutne u plodu kafe mogu proizvesti
jedinstvene ukuse i arome koje se ne nalaze u kafi dobijenoj tradicionalnim metodama obrade.
Nakon što se faza obrade završi, zrna se ostavljaju da se suše u jednoslojnoj formaciji debljine ne veće
od 2 cm u podignutim afričkim krevetima u Crvenoj sobi.
Sledeći korak je stavljanje zrna na gornji nivo dok ne dostignu 18% vlažnosti, a zatim se postepeno
pomeraju na niže nivoe da bi se produžilo vreme sušenja. Zrna se mešaju svaka 2 sata tokom dana
kako bi se obezbedilo ravnomerno sušenje i kako bi se izbeglo stvaranje žarišta tokom sušenja.
Sušenje obično traje 20-25 dana dok kafa u pergamentu ne dostigne 11,5% vlažnosti.
Dobijena zrna kafe su poznata po svom jedinstvenom i složenom profilu ukusa, I često imaju note
tropskog voća, citrusa, pa čak i ukuse koji su karakteristični vinu.
ThermolicTM procesom obradom se može dobiti kafa koju ljubitelji specialty kafe žele I cene, jer nudi
jedinstven i prepoznatljiv profil ukusa koji se ne može naći u zrnima prerađenim tradicionalnim
metodama.
Prva kafa proizvedena ovom metodom bila je Simeon Abbai iz 2013. Godine, poreklom iz Shakiso
Estates u Etiopiji, korišćena dve godine kasnije za pobedu na Svetskom kupu (World Brewers Cup)
2015 godine.
Ovaj lot je ubran 17. novembra 2022. sa našeg imanja #93, koje se nalazi na severoistočnoj strani
Gesha imanja na nadmorskoj visini od 1.530 metara, sa ukupnom površinom od 0,60 ha. Stabla na
ovom imanju stara su sedam godina. Ova kafa je prošla kroz naš ThermolicTM proces obrade. Kafa se
sušila 35 dana u Crvenoj sobi u neravnomernoj formaciji, zbog čega ima izrazitu složenost.